Feminizm hakkında yeni okumaya başlayanlar için “Nereden başlamalıyım?” sorusu her zaman zorlayıcı olmuştur. Pek çok “mutlaka okunması gereken” kitap arasında kendimize bir yol açabilmek kolay olmayabilir. Aşağıda önereceğimiz 5 feminist kitap, yeni okumalar için başka kapılar açmaları, mihenk taşı olmaları ve yalnızca kaynakçaları için bile okunabilecek kitaplar.
Feminist okumalar yapmaya buradan başlayabilir ve yeni okumalar için kendi rotanızı belirleyebilirsiniz.
Kadeh ve Kılıç (Riane Eisler): Duvar resimlerinden başlayarak tarihi yeniden okumak.
Kadeh ve Kılıç kadının tarihsel yenilgisinin ve “kılıcın (erkeğin) kadehe (kadına)” nasıl galip geldiğinin kitabı. Bu kitapta, son dönem arkeolojik çalışmalarda kadının tarih öncesi dönemdeki etken rolünün ortaya çıkarılışını ve toplayıcılığın neden avcılıktan daha değerli bir emek ve birikim süreci olduğunu, kadının elinde tuttuğu bu avantajı tarımla beraber nasıl kaybettiğini her şeye “en başından başlayarak” okuyoruz. Bu kitap en başta, ne yazık ki arkeolojik veriler bağlamında yalnızca Friedrich Engels’in “Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni” kitabına bağlı bir feminizmi, güncel çalışmalarla sarsması bakımından önemli. Özellikle özel mülkiyetin var olduğu barışçıl toplumların varlıklarının kanıtlanması özel mülkiyet ve kadının tarihsel yenilgisi arasındaki ilişkiyi yeniden sorgulamamıza yol açıyor.
Kadınların Dünyası (Alain Touraine): Güncel feminizmin meselelerine dair.
Kitap genel bir güncel feminizm durum tahlili yapıyor. Güncel feminizmin problemlerini tek tek ele alarak haritalandırması bakımından değerli. Bu kitap size “Bugün neler oluyor?” sorusunun cevabını verecek ve sizin kendi okuma haritanızı oluşturmanızda yardımcı olacaktır. Yeni okumalara yol açması bakımından önemli bir durak.
Kendine Ait Bir Oda (Virginia Woolf): Kadınların çalınan zamanlarına bir meydan okuma.
Kendine Ait Bir Oda’yı okuyan her kadın kitabın tüm satırları boyunca yavaş yavaş bir aydınlanma yaşar. Farkına dahi varmadığı ve aslında nefes almasını her gün daha daha engelleyen bir fanusu keşfetmeye başlar. Bu kitap kadınların esaretlerini keşfediş kitabıdır. Nasıl zaman ve emeklerinin erkekler tarafından çalındığını ve kadınların da bu hırsızlığa göz yumduklarını bu kitap kadınlara bugün bile geçerliliğini koruyan bir tavsiye ile anlatmıştır: Kendimize ait bir odamız olmak zorunda. Kimsenin karışmadığı müdahale etmediği tamamen özgür olduğumuz bir oda. Kendine Ait Bir Oda, feminizmle ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bir mihenk taşıdır.
Kadın – İkinci Cins: “Tarihi düzünden okumaya ayaklanan” cins.
Feminist literatürden 5 kitap say denilirse, listede mutlaka İkinci Cins olur. Hem tarihsel hem politik hem de sosyolojik anlamda kadın körlüğünü ortaya koyan, düşünce tarihinde asla es geçilemeyecek bir perspektif oluşturmuş seri.
Cinsel Politika (Kate Millett): Edebiyata, siyasete ve geleneksel psikanalize karşı kendini savunan beden.
Kate Millett, bu kitapta cinsiyete ve cinselliğe dair konularda (hayatın “her” alanında) kadına karşı bir cinsel politik arka planının olduğundan bahsediyor. Kitapta edebiyattan, siyasetten ve psikanalistlerden örnekler var, ama aslında bu incelemeler cinsel politikanın yalnızca bir parçası. Cinsel politika yayınlandığı günden bugüne, karşı cinsel politika üretmemizin önünü açan politik alt yapıyı bize temin etmektedir.
İyi okumalar.