Kültür - Sanat

25 Kasım Haftasında İzleyebileceğiniz Kadını Konu Alan 29 Yerli Film

Türk sinemasında kadın temsili, 1960’larda ortaya çıkan ikinci dalga feminizmin Türkiye’ye gelişine dek, ataerki etrafında şekillenmiştir. Özneler erkektir. Kadınlar çoğunlukla “evin geçimini eline alan yiğit, cesur ve ara ara çapkınlıkları yapan” erkeğin “cefakar anası, namusu korunmaya çalışılan bacısı, sessiz ve boynu bükük fedakar karısı ” şeklinde temsil edilmiştir. 80’li yıllarda ise kadın, hala ataerkinin izlerini taşır halde de olsa tek başına duyguları, fikirleri, bunalımları ve “hatta” cinsel yaşamı olan bireyler olarak temsil edilmeye başlanmış; kahraman erkek karakterin dünyasının yan karakteri olmaktan çıkıp kendi dünyasının başrolü olmaya hak kazanmıştır.

25 Kasım’da Türk Sineması’nda kadını konu alan, kadının hikayesinin başrolü olduğu filmleri sizin için derledik.

1. Madde 438 (1990)

Hayat kadınlarına tecavüzde ceza indirimi verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu’nun 438. Maddesi’ni ele alan filmde; istemediği halde kendisinden büyük bir adamla evlendirilen ve bu adamdan 4 çocuk sahibi olan Naciye, kocasının kumar alışkanlığı ve kendisini satmaya çalışması üzerine onun tepesinden kaynar su döker ve hapse düşer. Bu sırada çocukları mahkeme tarafından babalarına verilmiştir. Hapisten çıktıktan sonra çocuklarını yanına alan Naciye yarı aç yarı tok bir hayat sürmektedir. Dul olması sebebiyle pek çok cinsel tacize uğramasına rağmen o hep “namusunu korumuştur”. Çalıştığı fabrikadan bir arkadaşının tanıştırdığı Arif isimli kamyoncu onunla metres hayatı yaşamak ister. Naciye bunu reddeder ancak Arif bir türlü peşini bırakmaz. Sonunda bir gece Arif ve arkadaşları Naciye’nin evini basar ve ona tecavüz ederler. Naciye onlardan şikayetçi olur. Tecavüz gecesi onun yardımına koşan Sabri ile aralarında yakınlaşma olur ve imam nikahıyla evlenirler. Arif ise Naciye’den intikam almaya çalışmaktadır. Bir gece Sabri ve Naciye evlerinde yemek yerken kapı çalınır ve polis fuhuş yaptıkları gerekçesiyle onları karakola götürür. Buradan hastaneye sevkedilen Naciye kendisini savunmaya çalışsa da bunu başaramaz ve hayat kadını olarak fişlenir. Bundan sonra Naciye hayat kadını olmadığını ispatlamak için bir onur mücadelesi verecektir. Bu konuda kendisine en büyük desteği gazetecilik yapan Oktay isimli genç verecektir.

Süre   : 84 dk.
Tür     : Dram, Suç

Sinemalar’da Madde 438

2. Şalvar Davası (1983)

Aristofanes’in Lysistrata adlı oyununun sinema uyarlaması olan 1983 tarihli filmde Elif kocasının ölümü ardından, yaşadığı köye döner fakat köydeki tüm kadınlar başta köy ağası olmak üzere tüm erkeklerin zulmü altındadır ve ellerinden hiçbir şey gelmez. Elif kadınları erkeklerin en büyük zaafı olan yatak odası konusunda bilinçlendirir ve örgütler. kadınlar kendilerine baskı kuran erkekleri yataklarına almayarak yola getirme mücadelesine girerler.
Yönetmenliğini Kartal Tibet’in üstlendiği filmin senaryosu Başar Sabuncu’ya aitken, başroller Müjde Ar ve Şener Şen’in.

Süre   : 1sa30dk
Tür     : Komedi

Beyazperde.com’da Şalvar Davası

3. Asiye Nasıl Kurtulur? (1986)

Vasıf Öngören’in aynı isimli oyunundan 1986 yılında Atıf Yılmaz tarafından sinemaya aktarılan Asiye Nasıl Kurtulur, Fuhuşla Mücadele Dernekleri başkanının, aldığı bir mektup üzerine bir genelevi ziyareti ile başlar. Mektubu yollayan kişi, güya, bu genelevden Asiye adında bir kadındır. Fakat genelevden bu isimde bir kadın çıkmaz. Bu sırada başkanın kadınlarla konuşmaları sonucunda şu soruya varılır: Bu kadınlar bu durumdan nasıl olur da kurtulur? Genelevdeki kadınlar Asiye’nin mektubunda anlattığı hayatından yola çıkarak farklı karakterlere bürünür ve bir kadının “kötü yola düşüşünün” hikayesini sunarlar. Ve başkana tekrar tekrar sorarlar: Asiye nasıl kurtulur? Fuhuş gerçeğini toplumun kökleriyle ilişkilendiren, bu yüzden de çözümün sanıldığı kadar kolay olmadığını savunan bu film, “kötü kadın”ların aslında kötü olamayışlarından bu hale geldiklerini ve ne yazık ki mevcut şartlar altında kendilerini bekleyen sondan kaçışlarının olmadığını anlatır. Müjde Ar ve Ali Poyrazoğlu’nun oyunculuğuyla hayat bulan, Türkiye’de kadın gerçeğini tüm çıplaklığıyla veren bir film: Asiye Nasıl Kurtulur?

Süre   : 105 dk
Tür     : Dram, Psikolojik

Film Hafızası’nda Asiye Nasıl Kurtulur

4. Adı Vasfiye (1985)

Necati Cumalı’nın “Ay Büyürken Uyuyamam” adlı kitabındaki beş öyküsünden uyarlanmış fantastik bir kadın filmidir. Adı Vasfiye, yeni romanı için konu arayan bir yazarın yaşadıklarını anlatıyor. Bir tıkanma döneminden geçen yazar Erol, pavyon şarkıcısı olan Sevim Suna’nın afişini görür ve Sevim’in hikâyesini merak ederek düşünmeye başlar. Bu sırada yanında Emin adında biri belirir. Emin, afişteki kadının kendi karısı Vasfiye olduğunu söyler ve hikâyelerini anlatmaya başlar. Emin, hikâyenin bir yerinde ortadan kaybolur ve yazar Erol, Emin’i ararken yanında bir anda İğneci Rüstem’i görür. Rüstem, Emin’in kaldığı yerden Vasfiye’nin hikâyesine devam eder. Derken o da aniden ortadan kaybolur. Çapkın Doktor Fuat, uyanık Kuyumcu Hamza’nın da anlattıklarının ardından Vasfiye ile ilgili birbiriyle çelişen pek çok hikâye dinleyen Erol, Vasfiye’nin gerçek hikâyesini öğrenmeye çalışırken gerçek ve hayali birbirine karıştırmaya başlayacaktır. 4 erkeğin gözünden farklı şekillerde anlatılan “kadın”a dair emin olduğumuz tek gerçek adının Vasfiye oluşudur. Necati Cumalı hikâyelerinden sinemaya uyarlanan, yönetmenin deyimiyle “sosyal içerikli fantastik bir kadın filmi” Adı Vasfiye (1985), 80’li yılların absürt Türk Sineması ve Müjde Ar ile “Atıf Yılmaz” denince akla ilk gelenleri içerisinde barındırıyor.

Süre   : 1 sa 30 dk
Tür     : Dram

Film Hafızası’nda Adı Vasfiye

5. Ah, Belinda (1986)

Serap, işini fazlasıyla ciddiye alan bir tiyatro oyuncusudur. Bir gün kendisine gelen bir reklam filmi teklifini kabul eder. Bu reklam filminin sonucunda Serap kimliğini kaybeder. Artık hayatına evli ve iki çocuk annesi Naciye olarak devam edecektir. Hayatının hareketli çarkları artık sıradanlığın tekdüzeliğine kapılıp gitmektedir. Çevresindeki insanları dahi tanımamaktadır. Tüm dünyasına karşı yabancılaşmıştır. Artık kendi bile gerçekten kim olduğunu bilmemekte ve hayal ile gerçek arasında sürüklenmektedir.

Süre   : 1 sa 40 dk
Tür     : Komedi, Fantastik

Beyazperde’de Ah Belinda

6. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Film, bir cezaevinin kadınlar koğuşunda yaşananları küçük bir çocuğun gözünden anlatır. Fatma eşinin suçunu üstlenince çocuğu Barış ile hapse girer. Barış, kundakta bebek olarak girdiği hapishanede beş yaşına gelir. Siyasi mahkûmlardan İnci ile Barış arasında özel bir ilişki vardır. Cezası dolan İnci hapisten çıkar. İnci’nin yokluğunda ne yapacağını bilemeyen Barış, bir gün cezaevinin duvarlarını aşan bir uçurtma görür. İnci ile aralarında imgesel bir anlamı olan uçurtma tüm mahkûmları etkisi altına alacaktır.

Süre   : 86 dk
Tür     : Dram, Politik

Türk Sineması Araştırmaları’nda Uçurtmayı Vurmasınlar

7. Bütün Kapılar Kapalıydı (1990)

Film, altı yıl boyunca cezaevinde kalan ve işkence gören Nil’in tahliye sonrasında hayata uyum çabasını konu edinir. Nil, altı yıl sonra yattığı cezaevinden tahliye olur. Bir süre İzmir’deki ailesinin yanında kalır. Daha sonra İstanbul’daki arkadaşı Özlem’in yanına giderek iş aramaya başlar. Amacı iyi bir iş bularak eski kocasından kızı Deniz’i geri almaktır. Başvurduğu bütün şirketlerden ret cevabı alır. Teselliyi uzun zamandır kendisini seven Ateş’te bulur. Ateş, Nil’e kurduğu şirkette beraber çalışmayı teklif eder. Nil, bu teklifi kabul etmekte tereddüt etse de Ateş’in ısrarlarına dayanamaz. Geriye kızı Deniz’i babasından almak kalır.

Süre   : 87 dk
Tür     : Dram, Politik

8. Meryem (2013)

Filmde, küçük bir kasabada yaşayan yeni evli bir kadının yaşadığı olaylar anlatılır. Mustafa, ailesinin tehditlerine dayanamaz ve Meryem’le zoraki bir evlilik yapar. Ancak evlendikten kısa süre sonra çalışmak amacıyla İstanbul’a gider. İş kurup ev kiraladıktan sonra Meryem’i yanına alacağını söyler. Ancak Mustafa’dan beklenen haber uzun süre gelmez. Meryem bu süreçte kayınpederi ve kayınvalidesiyle birlikte kalır. Kayınvalidesinin baskısı Meryem’i psikolojik olarak yıpratmaktadır. Öte yandan kasabanın delikanlılarından Murat, Meryem’e musallat olur. Askerden yeni dönmüş olan Murat, Meryem’in çevresinde dolaşarak onunla birlikte olmaya çalışır. Meryem ise korktuğu için durumu kimseye anlatamaz. Ancak kayınpederi durumu öğrenir ve Meryem’i İstanbul’a göndermeye karar verir. Bununla birlikte Meryem’i çok daha ciddi bir sorun beklemektedir.

Süre   : 100 dk
Tür     : Dram

9. Mustang (2015)

Filmde, İnebolu’da amca ve babaanneleriyle yaşayan beş kız kardeşin yaşadıkları anlatılır. Lale ve kardeşleri okul çıkışında erkek arkadaşlarıyla birlikte sahilde oyun oynarlar. Fakat bu olay şehirde kızların adlarının çıkmasına sebep olur. Kız kardeşler aileleri tarafından ev hapsine mahkûm edilir. Kızlar için ev yasaklarla dolu bir yere dönüşür. Ancak beş kız kardeş evden kaçmak için yeni yollar arayacaktır.

Süre   : 1 sa 37 dk
Tür     : Dram

Türk Sineması Araştırmaları’nda Mustang

10. Halam Geldi (2014)

Film, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar’da yaşayan Diyarbakırlı ve henüz 13 yaşındaki üç genç kızın hazin öyküsünü anlatıyor ve ülkemizin halen kanayan yaralarından biri olan, “çocuk gelinler” gerçeğini beyazperdeye taşıyor. Çocuk gelinlerin uzaktan uzağa seyrettiğimiz dramını, akraba evliliğinden doğan engelli çocukların yaşamını çocukların gözünden anlatan film aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buluyor. Film, aynı zamanda Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasındaki sınır sorununu da insani yönleriyle ele alışıyla ön plana çıkıyor.  50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde özel bir gösterimle galası yapılan filmin senaryosu, gazeteci Evrim Kanpolat tarafından gerçek bir olaydan uyarlanarak yazıldı. Filmde Türk oyuncuların yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan oyuncular da yer alıyor.

Süre   : 1 sa 40 dk
Tür     : Dram

Beyazperde’de Halam Geldi

11. Sultan (1987)

Yıl 1934. Okuma yazma seferberliği ilân edilen köyde, evli ve okuma yazma bilmeyen bir kadın olan Sultan, bu seferberliğe katılır. Gece gündüz çalışıp okuma-yazmayı öğrenen Sultan’a, köye yeni atanan Işık öğretmen muhtarlık seçimlerine katılmasını önerir. Ancak kocası ve tüm köylü buna karşıdır.

Süre   : 90 dk
Tür     : Dram, Macera

12. İki Genç Kız (2004)

Handan evinde mutsuz bir hayat yaşayan hoş ve genç bir kızdır. Behiye ise asi bir varoş kızıdır.
Handan İstanbul’da annesi Leman ile birlikte bir hayat sürmektedir. Behiye ise adeta tüm dünya ile kavgalıdır ve evle, sokakla başı her daim derttedir. Leman kızına bakabilmek ve ona yüksek standartlar sunabilmek için metreslik yapar. Kocası yıllar önce evi terk etmiş ve Avustralya’da kendine bambaşka bir hayat kurmuştur. Behiye ile tanışıp kısa sürede kaynaşan Handan’ın arkadaşlıkları ilerler. Handan ne kadar hoş, sıcak ve canayakın birisiyse, Behiye de onun tam tersi; hırçın ve asi biridir. Ama buluştukları ortak nokta, her ikisinin de yaşadıkları hayattan memnun olmayışları ve bunu değiştirmek istemeleridir. Handan’a göre bunun tek bir yolu vardır. Yurtdışında yaşayan babasının yanına gitmek. Behiye için de tek çıkış noktası arkadaşının bu hayaline yarım ederek kendini de kurtarmaktır. Ve planlarını yapmaya başlarlar. Kızının bu yeni arkadaşlığını kıskanan Leman’ının da planları vardır. Kızların arkadaşlığını engellemek için kendi yöntemlerini deneyecektir. Perihan Mağden’in romanından uyarlanan film, farklı sosyal sınıflardan gelen ama aynı sorunu paylaşan İki Genç Kız’ın öyküsünü anlatıyor.

Süre   : 1 sa 55 dk
Tür     : Dram

Beyazperde’de İki Genç Kız

 13. Yatık Emine (1973)

Emine, adı fahişeye çıkmış genç ve güzel bir kızdır. Zavallı kız, vilayet tarafından Anadolu’nun küçük bir köyüne sürgün edilir. Vali, kıza kalacak bir ev bulsa da, evin sahibi kızın güzelliğine dayanamayıp kıza tecavüz etmeye kalkınca kız evden dövülerek kovulur. Hastanede iyileştikten sonra kalacak yeri olmayan kıza tek yardım eden kumandan olur ve kızı kirayı kendisinin ödeyeceği bir eve yerleştirir. Emine, geçinebilmek için iş arasa da kimse ona yardım eli uzatmaz. Tek yardım eden hastabakıcı Server olur. Bu yüzden de kısa zamanda başka bir yere sürgün edilir. Kumandan da kasaba dışına çıkınca yalnız kalan Emine çektiği zulme daha fazla dayanamaz.
Ömer Kavur’un Refik Halit Karay’ın aynı adlı öyküsünden uyarladığı yapımın müzikleri de Arif Erkin’e ait.

Süre   : 1 sa 25 dk
Tür     : Dram

Beyazperde’de Yatık Emine

14. Dul Bir Kadın (1985)

Türk Sineması’nın kadın filmleri yönetmeni olarak tanınan ismi Atıf Yılmaz’ın yönettiği film, üst sınıftan insanların yakın ilişkilerine yöneliyor. Filmin başkarakteri Suna bir süre önce eşini kaybetmiş, yüksek sosyete olarak tanımlanabilecek bir topluluğun içerisinde yaşayan ve tam bir “hanımefendi” görüntüsü çizen bir kadındır. İçerisinde bulunduğu ortamın gereklerini yerine getirirken bir yandan da tüm bu yaşam tarzından sıkılmaktadır. Bir gün Ergun isminde bir fotoğraf sanatçısıyla tanışır. Bundan sonra Suna ve arkadaşı Ayla için daha farklı, cinsel yönden özgür ve cesur bir dünyanın kapıları açılacaktır. Atıf Yılmaz bu filminde kadınların özgürce cinselliklerini yaşayışlarını gösterirken, bir yandan da toplumun bu elit kesimindeki dejenerasyonu gözler önüne sermektedir. Dul Bir Kadın’daki kadınlar bir yandan özgürleşirken, bir yandan da farklı bir iktidarın boyunduruğu altına girmektedir.

Süre   : 86 dk
Tür     : Dram

Film Hafızası’nda Dul Bir Kadın

15. Kurbağalar (1985)

1986 yılında Sinema Yazarlarının En İyi On Film seçiminde 4. olan Kurbağalar çeşitli festivallerden de başarı ile döndü.
Yaşamlarını domates, biber ve kurbağa toplayarak geçiren köylülerden Elmas Kadın (Hülya Koçyiğit), kocası öldürülünce genç yaşta dul kalır. Kocasız kalan Elmas, günden güne büyüyen çocuğuyla yaşam savaşı verir. Bankaya ve kooperatife olan borçlarını ödeyebilmek için durmadan çalışmak zorundadır. Bu arada köyün delikanlıları da Elmas’a rahat vermezler. Ama genç kadın, 7 yıl hapiste yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Balkanlı Ali’ye (Talat Bulut) kanı kaynar. Ali de Elmas”a sevdalıdır. Onunla evlenmek ister. Ama bir gecelik bir beraberlikten sonra Ali’nin bu tutkusundan vazgeçtiği görülür. Çünkü bu evliliğe karşı çıkan Ali’nin dul annesidir. Elmas kaderine boyun eğerek yaşamını kurbağalar dünyasında sürdürecektir.

Süre   : 75 dk
Tür     : Dram

Sinematürk’te Kurbağalar

16. Kadının Adı Yok (1988)

Küçüklüğünden itibaren babası başta olmak üzere çevresindeki herkesin yoğun baskısı altında yaşamış olan Işık artık olgun bir kadındır. Yakın zamanda işini ve eşini kaybetmiş olan Işık kafasını dinleyebilmek için bir arkadaşının yazlığına gider. Burada yaşadığı süreç tam bir geçmişle hesaplaşma seansına dönüşür. Çocukluğuna dönen kadın bu çağda babasından gördüğü kısıtlayıcı tutumları ve bu tutumların gelişimi üzerindeki etkilerini birbir analiz eder. Artık bir genç kız olduğunda ise birlikte olduğu erkeklerden faydacı davranışlara maruz kalan kadın evliliğinde de aynı derecede hırpalanmıştır. Bu esnada ev sahibi olan arkadaşının bir arkadaşı olan Orhan yazlığa geldiğinde aralarında farklı bir ilişki başlayacaktır.
Duygu Asena’nın aynı isimli romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda yönetmen usta Atıf Yılmaz bulunuyor.

Süre   : 1 sa 29 dk
Tür     : Dram

Beyazperde’de “Kadının Adı Yok”

17. Mine (1983)

Mine, istasyon şefi Cemil ile evlidir; aynı zamanda da tüm kasaba erkeklerinin dikkatini çeken güzel bir kadındır. Çevresindeki kadınların kıskanç bakışlarına maruz kalan Mine, evlilik hayatında kendini yalnız ve mutsuz hisseder. Tek dost olan öğretmen Perihan’ın ağabeyi İlhan’ın kasabaya gelmesi ile her şey değişir. Kısa sürede dost olan İlhan ve Mine hakkında tüm kasaba dedikodu yapmaya başlar.

Süre   : 1 sa 24 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-257403/

18. Teyzem (1986)

Umur; 6 yaşında, henüz hayatı bilmeyen, akrabalarını dahi tanımayan küçük bir çocuktur. Babasının siyasi suçtan dolayı aranması, onları Ankara’dan alıp; annesinin okumak için çıkıp bir daha da geri dönmediği İstanbul’a, baba evine geri döndürür. Umur’un burada tanıştığı teyzesi Üftade, daha en baştan Umur’un hayatında derin izler bırakacağının sinyallerini verse dahi hikâyenin bize vaat ettiği bambaşkadır. Film; Umur’u ilahi bir anlatıcı olarak belirleyip, Üftade’nin yaşadıklarından yahut yaşayamadıkları yüzünden geldiği durumun ortasına bırakır bizleri. Bir yanda küçük bir çocuğun, teyzesine karşı git gide artan karşılıksız sevgisi diğer yanda ise Üftade’nin varoluş sancısı.

Süre   : 1 sa 45 dk
Tür     : Dram, Gerilim

https://www.otekisinema.com/teyzem/

19. On Kadın (1987)

On Kadın, farklı hayatlar yaşayan dokuz kadının yaşam mücadelesini konu ediyor. Filmde, Türkan Şoray’ın canlandırdığı, dokuz farklı kadın tiplemesi üzerinden toplumdaki türlü sorunlar ele alınıyor. Şerif Gören’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Şoray’a, Erdal Özyağcılar, Bilal İnci, Asuman Arsan, Gülsen Tuncer gibi isimler yer alıyor.

Süre   : 1 sa 24 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-271312/

20. İffet (1982)

Mahallenin “çapkın” ve yakışıklı delikanlısı Cemil’e aşık olan İffet’in gözü sevdiği adamdan başkasını görmez. Babası ise namus ve şeref düşkünü bir adam olarak iki kızını da hayattaki en önemli varlıklarının iffetleri olduğunu söyleyerek büyütmüş, çoğu zaman evde hapis hayatı yaşatmıştır. Cemil ise evlenmeye yanaşmadan bir yolunu bulup, İffet ile birlikte olmak siter; fakat her seferinde genç kız tarafından reddedilir. Bir gün bütün mahalle toplanıp pikniğe gittiklerinde, İffet ve Cemil ormanda yalnız kalırlar. Cemil, İffet’in bütün hayırlarına rağmen tecavüz eder. Bundan sonra hayat İffet için gerçekten bir kabusa dönüşecektir…

Süre   : 91 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-198914/

21. Fahriye Abla (1984)

Mahallenin en güzel, en alımlı kızıdır Fahriye. Hayatta hiç bir şeyi de öyle fazla kafaya takmaz. Gerektiği kadar harbi, gerektiği kadar da nazlıdır. Tam ateşli bir aşk yaşadığı gizli sevgilisine kaçacakken Erzurumlu bir adamla evlendirir ailesi onu. Bakire çıkmadığı için kocası kıyameti koparınca Fahriye de onu bıçaklayıp hapsi boylar. Hapisle birlikte yeni bir hayat başlar Fahriye için. Çıktığında bir fabrikada işe başlar ve burada da aşk onu ya da o aşkı bulur. Oysa geçmişte kapanmamış bazı defterler karşısına çıkacaktır en olmadık zamanda.

Ahmet Muhip Dranas’ın bu çok sevilen şiirinin Yavuz Turgul gibi bir ustanın ilk yönetmenlik denemesine ilham vermiş olması ne güzel bir rastlantıdır. Müjde Ar’ı Müjde Ar yapan filmlerden.

Süre   : 1 sa 25 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-186830/

22. Meleğin Düşüşü (2004)

Dokunaklı bir konuyu odak alan film üstü kapatılan hikayeleri, duymazdan ya da görmezden gelinen dramlardan birini, taciz, istismar ve ensest ilişkiyi işler. Sapık babası tarafından acımasızca taciz edilen Zeynep kayıtsızdır hayata karşı. Ölmeyi isteyebilecek kadar az sever yaşamını. Ürkektir, içine kapanıktır. Kimselere anlatamaz derdini… Bir otelde temizlikçi olarak çalışan genç kadının normal hayatta iletişim kurduğu tek kiş Mustafa’dır. Mustafa da aynı otelde çalışmaktadır ve Zeynep’e aşıktır. Zeynep pek bir şey hissedemez Mustafa’ya karşı, ama içinde yaşadığı bu cehennemden bir şekilde kurtulması gerekir. Mustafa’yı seçer.
Son dönem yönetmenlerinin içinde en yeteneklilerinden biri olan Semih Kaplanoğlu’nun çıkış filmlerinden biri olan Meleğin Düşüşü, cesur ve gerçekçi konusuyla dikkat çekiyor.

Süre   : 1 sa 38 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-120264/

23. Mutluluk (2007)

Film, Meryem’in perişan ve baygın halde, bir göl kenarında bulunmasıyla başlar. Ailesi kızlarının bir namussuzluk yaptığını düşünerek töre gereği öldürülmesine karar verir. Öldürme görevi ise yakın akrabası Cemal’e verilir. Çıktıkları ölüm yolculuğunda, Meryem ve Cemal’in yolları, Profesör İrfan Kurudal’la kesişir. Bu karşılaşma üçünün de kaderlerini değiştirecek mutluluğa doğru bir yolculuğun başlangıcı olur.

Süre   : 122 dk
Tür     : Dram

http://www.sinematurk.com/film/18917-mutluluk/

24. Saklı Yüzler (2007)

Anadolu’nun küçük bir köyünde yaşayan bir kısım insan, geleneklerine ve örflerine son derece bağlıdırlar. Köyün genç kızlarından Zühre, sevdiği gençten hamile kaldığında işte bu gelenekler devreye girer. Köyün ileri gelenleri bir toplantı düzenleyip bu durumu karara bağlarlar. Genç kız bu hareketinden dolayı acımasızca cezalandırılacaktır. Zühre doğumu yaptıktan sonra bebeğiyle birlikte öldürülecektir. Bu zor kararı uygulamak ise Zühre’nin evindeki erkeklere; babasına ve erkek kardeşine kalmıştır.
Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan töre cinayetleri konusuna parmak basan Saklı Yüzler, sinemamızın umut vadeden yönetmenlerinden, ‘Büyük Adam Küçük Aşk’ filmiyle başarıyı yakalayan Handan İpekçi imzalı.

Süre   : 2 sa 7 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-134572/

25. Sultan (1978)

Belkıs Akkale’nin başrölünde olduğu isimdaşı olan Sultan gibi 1978 yapımı Sultan filmi de kadın konusuna ışık tutan önemli filmlerden biridir. Gecekondu semtinde yaşayan, civar evlere temizliğe giden dört çocuklu dul bir kadındır Sultan (Türkan Şoray). Gönlünü minibüs şoförü Kemal’e (Bulut Aras) kaptırır. Kemal’in muhtar babası, çevre yolu yapımı nedeniyle üzerinde gecekondu bulunan arsalara göz dikmiştir. Oysa bu arsalar vaktiyle muhtar tarafından satılmıştır. Değerinin yükseleceğini bildiği arsaları ucuz paralarla geri alıp gecekonducuları evlerinden çıkarmaktadır. Üç kağıtçı muhtara karşı toplu bir direniş başlar. Sultan’la Kemal de bu direnişe katılırlar.

Süre   : 88 dk
Tür     : Dram, Komedi

http://www.sinematurk.com/film/1126-sultan/

26. Zeynep’in Sekiz Günü (2007)

Obsesiflik seviyesinde düzenli bir hayat süren, kendine ait bir dünya kurmuş ve dışarıya kendini tamamen kapatmış, tek başına yaşadığı her günü birbirinin aynı olan Zeynep; bir akşam arkadaşının doğum günü için gittiği  barda otururken, bara gelen ve müziğe kendisini kaptırıp dans eden Ali adında bir gençle tanışır ve bu andan itibaren Zeynep’in hayatında beklenmedik değişikler olmaya başlar…

Süre   : 2 sa 3 dk
Tür     : Dram

https://www.sinemalar.com/film/1850/zeynepin-sekiz-gunu

27. Dilber’in Sekiz Günü (2008)

Doğu’nun kıraç topraklarında yoksul bir köyde annesi, babası ve kardeşleriyle yaşayan Dilber, çocukluk aşkı Ali ile evlenme hayalleri kurmaktadır. Ali ile birbirlerine aşıktırlar ama Ali’nin babası, oğlunu bir başka kızla evlendirmek için arkadaşına söz vermiştir. Dilber bunu kabullenemez ve bir karar alır; kendisini isteyen ilk adamla evlenecektir. O adam topal bir okul hademesi olan Mehmet olmuştur. Dilber’le Mehmet’in aralarındaki ilişki zamanla gelişir. Mutluluk artık Dilber’in de kapısını çalmışken, bir gece ansızın kapıyı bir başkası da çalar; Ali. Ali gelmiştir ve her ne pahasına olursa olsun Dilber’i geri istemektedir. Ortada bir silah vardır. Ali, Mehmet’i yere serer ve Dilber’e doğru yanaşır. Acaba talihsiz Dilber kime yâr olacaktır?

Süre   : 107 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-146011/

28. Geriye Kalan (2011)

Sevda yedi yıllık evliliğini kocası Cezmi ile düzen ve huzur içinde sürdürmeye çalışan ve evliliğini hayatının merkezine koymuş bir kadındır. Fakat eşi Cezmi’nin kendisini aynı hastanede çalıştığı Zühal adında bir kadınla aldattığını öğrendiğinde dünyası altüst olacaktır. Çünkü hayattaki bütün varlığını ve geleceğini kocası üzerine kurmuştur.
Üçgenin diğer ucundaki Zuhal ise 10 yaşındaki hasta oğlunu yanına alarak birkaç sene önce kocasından boşanmıştır. Hem yoğun iş temposuna yetişmeye hem çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Zuhal için Cezmi tedirginlik içinde geçen hayatına bir anda heyecan, tutku ve güven duygusu getirir.
Bir yanda evliliğine sımsıkı sarılan ve ‘öteki kadının’ hayatına bir şekilde sızan Sevda, diğer yanda ayakları üzerinde durmaya çalışırken tutunacak bir dal bulan Zuhal, Cezmi’den vazgeçmek istemezken Zuhal’in eski kocası Mustafa’nın karısıyla barışmak için aniden geri gelişi üç kişi arasındaki dengeleri de alt üst edecektir…

Süre   : 1 sa 37 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-198482/

29. Çekmeceler (2015)

Deniz 32. yaşını kutladığı doğum gününün gecesinde kanlar içerisinde hastaneye kaldırılır. Hayati tehlikeyi atlatan Deniz’i yoğun bir psikolojik süreç beklemektedir. Rehabilitasyon evresinde sık sık geçmişe döner ve ruhunda, çok derinde kilitli kalmış çekmeceleri açar. Kız çocuğuna nasıl davranacağını tam kestiremeyen bir anne-babanın evinde ergen cinselliğini yaşamaya çalışan Deniz’in ruhunda o günlerden gelen yaralar bir bir ortaya çıkacaktır.

M.Caner Alper’in, gerçek karakter ve hikayelerden esinlenerek kaleme aldığı film; oyuncu bir anne-babanın kızı olan Deniz’in etkileyici öyküsünü “oyun” motiflerinin yardımıyla beyazperdeye aktarıyor. 25 yıllık bir hayat hikayesini geriye dönüşlerle anlatan Çekmeceler, seyircisine; 70’lerden günümüze uzanan farklı dönemleri dans, dekor, kostüm ve makyajı harmanlayan görsel bir şölenle sunuyor.

Süre   : 2 sa 7 dk
Tür     : Dram

http://www.beyazperde.com/filmler/film-230229/

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
10 ay önce

bu listeyi merve özsavunma yaptı “mete” değil